Kurs i filmskådespeleri

I den här kursen får du lära dig grunderna i filmskådespeleri och hur man arbetar med filmregissörer och andra skådespelare.

Filmskådespeleri skiljer sig på flera punkter från att spela teater. Det är ofta mer realistiskt, den omedelbara närvaron är viktigare, uttrycken är mindre och repetitionstiderna är kortare. Det är viktigt att vara naturlig. Därför kommer vi att fokusera på att du ska känna dig säker och naturlig framför kameran.

Kursen blandar praktiska övningar med teoretisk undervisning, gästföreläsare och grupparbete.

Vi gör bland annat övningar med filmkameran och genom analys av resultatet så får du under kursen en känsla för vad som krävs för att göra största möjliga intryck framför kameran. Vi går också igenom olika situationer som man kan stöta på som skådespelare.

Du kommer även att få inblick i arbetet bakom kameran, allt ifrån att skriva manus till att filma, ta ljud och redigera.

Ett uppskattat inslag i vår kurs är våra gästföreläsare. Tidigare gästföreläsare har bl.a. inkluderat:

- Maria Bolme, castare och regissör och som rollsatt många svenska långfilmer
- Fredrik Hiller, skådespelare och regissör som bl.a. arbetat med Robert Zemeckis
- Gudrun Giddings, Producent i Hollywood
- Regina Lund, skådespelare och artist
- Lukas Loughran, skådespelare som och håller kurser i Method Acting
- Chatarina Larsson, skådespelerare (Wallander, Kommissionen), regissör och lärare på scenskolan
- Malou Schultzberg, regissör och castare som rollsatt många filmer och TV-serier, bland annat Hipp Hipp Hora och Strandvaskaren.

Vid kursens slut får du råmaterialet från filmningarna.

I kursen ingår även vägledning för hur man kan gå vidare för att nå sina personliga mål inom skådespeleri eller arbete bakom kameran.

Vi har också en fortsättningskurs för de som har genomfört kursen eller har motsvarande erfarenhet.

Kursen börjar med ett inledande kurstillfälle i Cinemantrix studio vid Hötorget i Stockholm. Sedan åker vi ut till en kursgård utanför Stockholm (Vårdinge By folkhögskola i närheten av Trosa och Vagnhärad c:a 6 mil utanför Stockholm) under en intensiv vecka med mycket praktik, teori och inspelning. Sedan avslutas kursen i studion.

Kursen leds av två lärare, Hans Montelius och Jonas Larsson. Vi har också 2-4 hjälplärare samt 1-3 gästlärare. Antalet deltagare brukar växla mellan 16 till 20 personer. Det är många som söker till kursen och vi har till tidigare kurser bara kunnat ta in c:a 30 procent av de som söker.

Vårdinge

Vårdinge ligger vackert vid Långsjön. Där finns goda badmöjligheter, hästar och får betar i hagarna, kanoter finns att tillgå och på det finns bastu och grillmöjligheter. Det finns två typer av rum att välja på: enkelrum och dubbelrum. Det finns kök där det går att laga egen mat. Lunch finns också att köpa på kursgården.

Här kan du se lite bilder från Vårdinge och vår kurs där.

Målgrupp

För dig som vill lära dig grunderna i skådespeleri för film.

Förkunskaper

Inga förkunskaper krävs.

Kursledare

Kursen leds av regissören och skådespelaren Jonas Larsson och regissören och manusförfattaren Hans Montelius. Hans och Jonas är prisbelönta och har arbetat med både teater och film.

Tid

Kursen kommer att ske i juli och augusti men exakta datum för kursen är inte fastställda ännu. Om du fyller i formuläret här så kontakter vi dig så fort datumen är satta.

Namn

Email

Hur fick du information om kursen?

 

Kursavgift

9 600:- inkl moms. (möjlighet till delbetalning på tre, sex eller tolv månader finns)

Boende på Vårdinge

Enkelrum för åtta dagar på Vårdinge: 2 900 inkl moms
Dubbelrum för åtta dagar på Vårdinge: 1 900 inkl moms

Du får gärna ringa eller skicka oss ett mail om du är intresserad av kursen: info@cinemantrix.com eller 08-623 06 90!

Stipendium

Det finns också ett stipendium som kan tilldelas exceptionella studenter. Stipendiet ges till de som visar exceptionell motivation, entusiasm och engagemang för att gå kursen och till de som på ett professionellt sätt vill driva sin skådespelarkarriär framåt. Besked om du fått stipendiet får du när du blivit antagen till kursen. Stipendiet är på max 2 000 kronor.

Intresseanmälan

Vi har inte öppnat anmälningarna till kursen ännu, men om du fyller i formuläret här så kontaktar vi dig så fort anmälan är öppen.

Namn

Email

Hur fick du information om kursen?

 

Cinemantrix övriga kurser

Method Acting

Fortsättningskurs i Method Acting för de som har gått vår kurs i filmskådespeleri eller har motsvarande erfarenhet.

Hur man skriver filmmanus

Kurs och workshop för att lära sig skriva filmmanus. Alla nivåer. Godkänd av SFI för Fortbildningsstöd.

Tidigare elever

Tidigare elever har varit allt från nybörjare till etablerade skådespelare. Om du är intresserad av kursen så sätter vi dig gärna i kontakt med någon av de tidigare deltagarna så kan de själva berätta mer om sina upplevelser.

Här är några av deras kommentarer:

Väldigt engagerade och kompetenta lärare!

Kursen överträffade förväntningar.

Det var superkul!

Det bästa jag gjort!

Jag vill gå en gång till!! ;D Bara för att det var så kul och lärorikt!!

Man lär sig sjukt mycket om sig själv och man utvecklas verkligen personligen, oavsett tidigare erfarenhet.

Utvecklande, lärorik, nätverksskapande, skitkul, utmanande.

Toppenbra kurs där man får lära sig om alla bitar inom filmskådespeleri.

Kurs med bra och engagerade lärare och duktiga gästlärare.

En väg in i branschen. Kontaktnät.

Peppande för kommande uppdrag. Många bra tips. aha-upplevelse.

Personlighetsutvecklande. Fantastisk kul och lärande.

En rolig och spännande kursvecka fullproppad med känslor och goda vänner. Lärorika dagar.

Skoj och lärorik kurs med relevant info om de flesta områden i filmbranschen.

Utvecklande, både inom skådespelaryrket och personligt. En skitkul resa!

Kursen är fantastisk! Underbara engagerade lärare med mycket erfarenhet och engagemang samt kunskap. Lärorikt och oförglömligt.

Jättebra kurs med väldigt bra och engagerade lärare!

Riktigt kul upplevelse.

Lärarna var väldigt pedagogiska och jätteduktiga.

Superbra! Kunde inte ha varit bättre.

Lärarna var jättebra på olika sätt som kompletterar varandra.

Jag fick ut allt jag önskade mig och mer därtill. Upplägget var bra!

Teori och praktik som varvades var bra. Att få praktisk träning både framför och bakom kameran var bra.

Jag är imponerad av lärarnas kunskap och engagemang.

Jag har lärt mig massa om både mig själv och generellt om film och skådespeleri.

Bland det roligaste jag gjort, och grymt till CV:t!!

Positiv, utvecklande, självupplysande. Den ger en bra bild av var du befinner dig i ditt egna arbete med dig själv som skådespelare. Svagheter som styrkor.

En skön kick mot mitt drömmål.

Otroligt givande som jag varmt rekommenderar. Har fått mycket verktyg att jobba med.

Kursen är helt ärligt det bästa och mest lärorika jag gjort inom skådespeleri. Kan faktiskt inte beskriva i ord hur tacksam jag är!

Kursen är otroligt givande och inspirerande! Man går därifrån med känslan att man kan ta över världen! Skulle rekommendera alla med passion för film och skådespeleri att gå kursen.

Kursen har gett mig mer smak för att fortsätta utforska filmbranschen. Men framför allt har jag blivit en mer självsäker individ, vilket förenklar både på jobbet och i vardagen. Jag har lärt känna mig själv bättre och upptäckt nya sidor hos mig själv, vilket känns superspännande. Det bästa är helt klart att jag tycker detta är så himla kul, samtidigt som det är nyttigt och givande för min personliga utveckling. Nytta och nöje!

Jag har lust att flytta till Stockholm bara för era kurser, det är ju typ bara ni som har detta!

Här är några av våra tidigare elever:

- Sanna Cederström

- Sabrine Ben Chaabane

- Emelie Beckius

- Christian de Flon

- Eva-Lotta Larsson

- Johan Roman

- Martina Svensson

- Denise Wessman

- Julia Kjettselberg

- Jenny Berg

Cinemantrix castingregister

Cinemantrix har också ett register över skådespelare som vi använder när vi gör casting till långfilm och reklamfilm. Om du vill vara med i Cinemantrix skådespelarregister så kan du göra det här.

Tystnad tagning! Filmkurs pågår!

10993494_10152963574575379_5506407460271347648_n

10993494_10152963574575379_5506407460271347648_nDag Hammarsköljd sa att ”den längsta resan är resan inåt”. Denna tanke anser jag passar utmärkt när man vill utforska och utveckla sig själv som skådespelare framför kameran. Svaret på våra frågor om hur vi ska gestalta en roll finns oftast hos oss själva, i vårt minne och i det undermedvetna. Nittio procent av vårt själsliv sker undermedvetet och jag hävdar att detta är en underbar skattkista för en skådespelare. Det gäller bara att försöka lirka upp låset.

Vårens kurs i filmskådespeleri är i full gång och jag är oerhört imponerad över elevernas engagemang och deras hunger efter kunskap. Kunskap om hur man tar bort hindren som blockerar det äkta uttrycket, men även kunskap och förståelse för den pålagda rollen, kunskap om arbetet bakom kameran och insikten om det paradoxala i att skådespeleri är lättare än du tror men samtidigt svårare än du tror.

Så länge jag och Hans finner glädje i vårt arbete och känner att vi kan ge maximalt till deltagarna och upplever deras positiva utveckling kommer vi att fortsätta. Närmast efter den här kursen väntar fortbildningskurser samt den numera så traditionella sommarkursen i Vårdinge.

Det är många som vill gå kursen, vilket innebär att vi dessvärre måste tacka nej till ca 70% av de sökande. Men å andra sidan medför det höga sökantalet att vi har möjlighet att få ihop den perfekta gruppen, en grupp där deltagarna känner att de får ut så mycket som möjligt av varandra och av oss ledare.

10412003_10155178119700716_3571781101393743097_nUnder kursen vill vi ge deltagarna en bredd och en insikt på olika metoder och sätt att arbeta. Vi vill inte vara dogmatiska utan uppmuntrar till nyfikenhet och självreflekterande. Det finns väl inget värre än när man ser skådespelare bli vingklippta och passiviserade till laglydiga marionetter.

Ett uppskattat inslag i kursen är besök av gästlärare, som under nuvarande kurs är Maria Bolme, Fredrik Hiller, Lukas Loughran, Sara Larsson och Malou Schultzberg.

 

Jag hoppas att vårens kurs ska ge deltagarna tillräckligt med redskap, redskap för att kunna hantera de olika situationer som möter en skådespelare. Men även en större medvetenhet om den inre resan, jag tror att det är där vi finner det stora lärandet…

”Alltför ofta är vår inlärning, vår kunskap och vår hantering av tillvaron alltför mycket
koncentrerad på teknik och vi glömmer själva människan.”

Dag Hammarskjöld

 

Skådespelarkurser i USA

actors_studio

Vilken kurs eller utbildning ska man välja om man vill utveckla sig som skådespelare? Det beror på. Det vi frågar de som söker till våra kurser är om de framför allt är intressad av teater eller film. Vår kurs i filmskådespeleri är helt fokuserad på film. Och vi tycker att det borde finns fler såna kurser och utbildningar.

Vi har tagit inspiration av flera olika amerikanska skolor när vi utvecklat vår kurs. Där finns det ett helt annat fokus på filmskådespeleri. Vi får ofta frågan om det är några vi kan rekommendera. Det finns ju så många. Och kvaliteten varierar. Somliga är helt inriktade på film och andra blandar film och teater. Men här är i alla fall några av de bästa.

 

The Actors Studio Drama Schoolactors_studio

Legendarisk utbildning på Pace University i New York. Grundad av Lee Strasberg, Sandford Meisner av Uta Hagen. Drivs av Al Pacino, Ellen Burstyn, Harvey Keitel och James Lipton.

 

The Lee Strasberg Theatre & Film Institute

Gammal, erkänd skola i New York och Los Angeles som funnits i över 40 år och specialiserad på Lee Strasberg-tekniken.

 

HB Studio

Avancerade skådespelarkurser i New York. Även kurser i musikalteateter.

 

Stella Adler Academy of Acting & Theatre

Skola i Hollywood som är känd över hela världen.

 

Maine Media Workshops

Skola i Rockfort i Maine (nordöstra USA). Ofta mycket kända gästlärare. Kurserna varierar i längd från en vecka till 12 veckor under sommaren.

 

The William Esper Studio

Meisner-baserade kurser i New York. Kurserna varier i längd från sex veckor till två år.

 

The Neighborhood Playhouse

Skola i New York. Utbildning under två år. Sexveckorskurs under sommaren.

 

Carolyne Barry Creative

Workshop i Los Angeles med Carolyne Barry. Har vunnit pris av LA by Backstage Magazine.

 

Judy Kerr

Workshop med Judy Kerr, baserad på hennes bok Acting Is Everything. Hon håller workshops runt om i världen.

 

Doug Warhit

Kurser i Los Angeles med Doug Warhit. Alla nivåer från nybörjare till professionella skådisar. Har också månatliga showcase.

 

The Acting Corps

Skola i Los Angeles. Meisner teknik. Rekommenderad av Sydney Pollack och Rainn Wilson.

 

Howard Fine Acting Studio

Kurser i Los Angeles, ledda av Howard Fine som har undervisat i över 30 år. Nybörjar- och avancerade kurser och enskild coachning.

 

Kimberly Jentzen

Kurser i Valley Village i Kalifornien. Kimberly Jentzen använder en egen teknik, Jentzen tekniken, för att skådespeleriet ska bli så äkta som möjligt.

 

Scott Sedita Acting

En rad olika kurser i Los Angeles, ledda av Scott Sedita, som till exempel fokuserar på TV, sitcom, provfilmning eller komedi.

 

Aaron Speiser Acting Studio

Kurser i Los Angeles. Har också kurser för barn och ungdomar.

 

Wayne Dvorak Acting Studio

Utbildning i Los Angeles. Baserad på Meisner-tekniken. Leds av Wayne Dvorak.

 

Hollywood Acting Workshop

Kurser i Los Angeles. Alla nivåer för TV, reklam och filmskådespeleri.

 

Elizabeth Mestnik Acting Studio

Skola i Los Angeles. Baserad på Meisner-tekniken. Erbjuder en rad olika kurser.

 

Det finns många fler kurser och utbildningar. Vi har säkert missat nån. Skicka gärna ett mail i så fall så kollar vi upp det. Det här är bara några av de vi tycker är de bästa om man är intresserad av filmskådespeleri. Och vi hoppas att det blir fler filmskådespelarkurser i Sverige också.

Kampen för mer filmskådespeleri!

Hans Montelius

film4Det har hänt mycket på Cinemantrix under hösten, postproduktion i LA av vår långfilm Like Me, ett antal nya reklamfilmer och webbfilmer och en kurs i att skriva filmmanus.

Men under våren kommer vi, likt Don Quijote, att fortsätta kämpa för att sprida kunskap kring filmskådespeleri i Sverige.

Jag är uppväxt på teatern. Jag älskar teater. Både mina föräldrar är skådespelare. Känslan man får att en bra teaterföreställning är något unikt. Men jag hävdar med en dåres envishet att det är skillnad på filmskådespeleri och teaterskådespeleri. Det är därför vi håller vår kurs i filmskådespeleri i vår igen. Och vi hoppas att det snart blir många fler kurser och utbildningar i filmskådespeleri i Sverige. Och under våren drar vi som sagt vårt strå till stacken igen. Den verkar vara omtyckt och intresset har varit stort ända sedan vi började för några år sen.

Och vi kommer dessutom att hålla en fortsättningskurs som man kan gå om man gått vår filmskådespelerikurs eller om man har motsvarande erfarenhet.

Ni kan läsa mer om kursen här!

Fram för mer filmskådespeleri!

 

Glad och överväldigad

2014-08-15 15.23.13-2

2014-08-15 15.23.13-2Vi har just avslutat ytterligare en av våra kurser i filmskådespeleri. Som alltid var det intensivt och väldigt stimulerande. Det var en härlig grupp av entusiastiska och engagerade elever och det var en oförglömlig vecka på Vårdinge kursgård utanför Stockholm.

Även om vi gör en massa annat roligt som långfilm och reklamfilm så är den här kursen en av höjdpunkterna på året. Och eleverna verkar tycka det också. Vi är helt överväldigade av den positiva responsen.

 

Här är några av de saker de skrivit om kursen i sina utvärderingar:

Är så nära det verkliga skådespelaryrket man kan komma. Minne för livet!

Fungerar perfekt som ett startskott för att syssla med film i framtiden. Både framför och bakom kameran.2014-08-10 18.54.33-2

En fantastisk vecka med fantastiska personer!

Trevligt folk och en kurs som ger en helsyn på skådespel och pressen bakom kameran.

Duktiga lärare som kompletterar varandra på ett utmärkt sätt. Underbara deltagare som bjuder på sig själva helt och fullt. Många, många tips på karaktärs uppbyggnad och marknadsföring.

Jättekul, har lärt mig mycket som jag kommer ta med mig samtidigt som jag haft så kul, det har gjort att jag lättare kunnat slappna av och kunna bjuda på mig själv. Kursen har varit utmanande på det sättet att man fått göra saker som känts obekvämt för mig som skådespeleriövningarna vi fick göra inför grupp, man känner sig utlämnad och det är läskigt men samtidigt så bra. Jag har utvecklats i mig själv den här veckan.

Fantastisk vecka med bra möjligheter till aktiviteter på kvällarna, bada, fotboll, musik, skapa. Vissa kvällar satt vi till 05 på morgonen och bara skrev och hade kul tillsammans, inte för att vi var tvungna, utan för att man blir så inspirerad av att skapa. Jag har även fått vänner för livet, det är jag mycket tacksam för! Det var väl investerade slantar!

Kursen har varit lärorik och extremt kul att ta del av. Kunskaperna som täcks under veckan är både grundläggande och inspirerande för aspirerande nybörjare inom skådespeleri.

Inspirerande och “mötesskapande”. Lustfylld. Utvecklande skådespeleriövningar. Härlig gemenskap. Fin omgivning.2014-08-13 13.49.28-2

Smart upplägg att vi fick vara med på “bakomarbetet”! Hans och Jonas är båda väldigt sympatiska lärare med stor kunskap. En av de bättre och intressantaste kurserna jag gått! Jag fick med mig just det jag önskade – erfarenhet och kunskap, att få prova och öva så jag känner mig säkrare framför kameran. Nu kommer jag inte längre att tveka att gå på auditions!

Bra tips på marknadsföring och hur man arbetar med ett manus. Positiva, trevliga kursledare. En fantastisk grupp.

Fruktansvärt… j*vla bra!

Våra elever

Kursdeltagare våren 2014

Vi har haft förmånen att undervisa många väldigt talangfulla skådespelare i vår kurs i filmskådespeleri. Det har varit allt från nybörjare till etablerade skådespelare, och vi är väldigt stolta över att de har gått vår kurs.

Här är några av dem:

- Sanna Cederström

- Sabrine Ben Chaabane

- Emelie Beckius

- Eva-Lotta Larsson

- Johan Roman

- Martina Svensson

- Denise Wessman

- Julia Kjettselberg

- Jenny Berg

Tina om kursen

1462686_253454821470848_474087045_o

Vårens kurs i filmskådespeleri är slut och vi ser fram emot sommarens kurs. Det blir en intensivkurs på Vårdinge utanför Stockholm.

Förra sommaren gick Martina Svensson den kursen. Här är vad hon skrivit om den i sin blogg.

TIna Svensson“Flera av er som läser har berättat att ni är intresserade av att skådespela och lära er mer om yrket. Därför tänkte jag tipsa om en kurs som jag gick förra sommaren och som kommer att hållas igen denna sommar. Det är Cinemantrix som håller en kurs i filmskådespeleri. Utbildningen hålls under en vecka på Vårdinge Gård utanför Stockholm. Riktigt vackert läge där man kan hämta mycket inspiration!”

Läs mer på Martinas blogg.

Läs mer om Martina här.

Jag vill vara kock på lyxrestaurang

Jonas som Kate Winslet

Jonas som Kate WinsletAtt hålla kurser i filmskådespeleri är oerhört roligt och stimulerande. Vi har precis påbörjat ännu en, och redan vid introduktionen första dagen infann sig en härlig energi. Vårens grupp är precis så där bra och dynamisk som den kan vara.

Som lärare är min största skräck att jag ska börja stagnera och luta mig tillbaka. Den ständiga process som finns hos adepterna ska även finnas hos oss lärare. Vi bör ständigt se utveckling, nyfikenhet och det nödvändiga i den gällande kontexten. Tyvärr finns så kallade utbildningar i branschen som lever på en form av apatisk rutin. Den pedagogiska kunskapen hamnar långt ner på prioriteringslistan medan girighet, luftslott och konkurrens hamnar högt upp. Jag och Hans ser inte andra som konkurrenter, snarare en komplettering till vår utbildning eller erbjudande om en helt annan produkt. Jag är övertygad om att branschen skulle vinna mer på samarbete än motarbete. Är inte grundmålet med att bedriva utbildning att adepterna ska växa och utvecklas?

883294_236155373254188_403856734_oEn kock på en lyxrestaurang strävar efter att laga så bra mat som möjligt och att gästerna skall vara nöjda. En lunchrestaurang har dessvärre kanske andra prioriteringar. Jag önskar att utbildningen ska vara som första alternativet. När jag möter förhoppningen, viljan och hungern i adepternas ögon blir jag imponerad och anar vad de vill ha; Ankleverfärserad vaktel med vindruvssky, balsamicoglacerad svartrot och pärllöksconfit. Alternativt, Smörstekt hummer med blomkålscreme, tryffelvinägrett, Calvisiuscaviar och hummerbisque. Jag inser att besvikelsen blir påtaglig om jag serverar en mosbricka baserad på pulvermos värmd i micron, kokt korv med 10% kötthalt, ketchup innehållandes 0 % tomat och en avslagen folköl i plastglas samt att gästen bör lämna serveringen så snabbt som möjligt.

behind the cameraPå min restaurang vill jag att gästerna ska få den tid de behöver. Jag vill inte spika upp en skylt med slogan: ”Ät så fort som möjligt på kortast tid och billigaste pris”. Jag vill med detta inte förringa alla som föredrar snabbmat framför vällagad kost, men jag ser dessvärre att utvecklingen gällande snabbmat handlar om just snabbhet och vällagad mat handlar om vällagad mat. Hur lyckas man då med att skapa den perfekta restaurangen? För mig är svaret givet; den blir aldrig perfekt. Det finns alltid något att förbättra. När den genialiske clownen Charlie Rivel hade fyllt 80 år arbetade han fortfarande på att kunna utvecklas och finna en förbättring i sin gestaltning. Jag tror på noggrannhet och tillförsikt i samspel mellan lärare och deltagare samt en vision om en ständig positiv utveckling.

I strävan efter den perfekta restaurangen och att inte lämna något åt slumpen har jag och Hans den här gången tagit hjälp av tre stycken gästlärare. Först ut var min gamle studiekamrat och kollega Fredrik Hiller. Därefter var det Lukas Loughran (förövrigt en oerhört duktig kock) som jag tror är den jag filmat mest med i flest filmer? Slutligen blir det ett kärt återbesök i form av Maria Bolme. Jag väntar med spänning på krogpatrullens betyg.

Smaklig måltid!

Kurs i filmskådespeleri

HansochJonas_CU

HansochJonas_CUNu är det dags igen!

Vi kommer att hålla vår uppskattade kurs i filmskådespeleri. Det blev ett litet uppehåll i kursverksamheten under hösten eftersom vi var i full gång med vår långfilm, Like Me. Nu klipps den i LA och vi känner att vi gärna håller kursen i vår igen!

Den här gången har vi utökat kursen med 50%. Vi har också höjt priset, men bara med 15%. Och fram till 1:a februari så erbjuder vi 1000 kr rabatt, vilket är billigare än tidigare kurser.

IMG_0033Det är alltid lika roligt att hålla kursen, och feedbacken från tidigare kursdeltagare har varit överväldigande:

Kursen är fantastisk! Underbara engagerade lärare med mycket erfarenhet och engagemang samt kunskap. Lärorikt och oförglömligt.

Jag har lärt mig massa om både mig själv och generellt om film och skådespeleri.

Bland det roligaste jag gjort, och grymt till CV:t!!

Och här är några längre utvärderingar.

Kursen hålls i vår fina studio vid Hötorget i Stockholm. Alla som är intresserade av kursen är välkomna på ett öppet hus i studion den 19:e januari. Anmälning sker på kurssidan.

Välkommen!

Hans och Jonas

Tack för kursen!

filmskadiskurs_lyfter

filmskadiskurs_lyfterEtt litet inlägg från Sanna Cederström, en av deltagarna i vår kurs i filmskådespeleri:

Vill tacka för en superkul, intensiv och lärorik vecka på Vårdinge folkhögskola. Kan verkligen rekommendera denna kurs till alla som vill lära sig grunderna i filmskådespeleri. Bra och inspirerande lärare och spännande gästlärare direkt från yrkeslivet. Har även lärt känna massa härliga nya människor! :)

Och Jonas Larsson och jag kan bara bocka och tacka för de fina orden! Det väldigt roligt och stimulerande för oss att arbeta med så många entusiastiska och duktiga skådespelare. Vi ser redan fram emot nästa kurstillfälle som antagligen blir i vår.

Gästblogg: Kursen i filmskådespeleri

Sabrine

SabrineUnder sommaren 2013 så gick jag en intensivkurs i filmskådespeleri via Cinemantrix med Hans Montelius och Jonas Larsson som ledare. Kursen bestod av ett kurstillfälle i Cinemantrix studio, för att några veckor senare åka ut till en kursgård och genomföra kursen under en veckas tid. Kursen avslutades sedan med ytterligare ett tillfälle i studion. Här är mina intryck från kursen…

Det är med nervösa steg som jag går mot studion. Jag är fylld med förväntan, förhoppning, nyfikenhet och ett stänk av rädsla. Rädsla för att kanske ha hamnat fel, rädsla för att allt kanske skulle bli förfärligt. Men mest förhoppning och förväntan.

Det är den tjugoförsta juli och solen ler lika glatt som jag är exalterad över att få träffa de andra kursdeltagarna för första gången. Jag närmar mig porten till Cinemantrix studio, cirka fem minuter innan kursen ska börja. Jag traskar in och möts av många nya ansikten…

2013-08-07 20.12.47 HDR

Det var här som det hela började. En otrolig resa, ett fantastiskt äventyr som skulle komma att ge mig nya erfarenheter. En tid som jag alltid kommer att bära med mig.

Att jag tog tag i mina framtidsdrömmar med att börja med att gå den här kursen, är något som jag idag är oerhört glad över. Den hjälpte mig att ta fram nya sidor hos mig själv och den fick mig att sluta fred med mig själv. Jag hade äntligen hittat mig själv och för första gången så kändes det som att jag var hundra procent mig själv. Jag lärde mig att hela tiden utgå från mig själv i mitt skådespeleri och det har hjälpt mig mycket i mitt sätt att också vara.

Augusti kom äntligen och det var dags att åka ut till Vårdinge by folkhögskola för en kursvecka. Förväntningarna var höga och det skulle bli galet kul att träffa de andra igen. Jag hade bara positiva tankar om detta och av första kurstillfället i studion att döma, så kunde detta inte bli annat än strålande.

Det var en intensiv vecka med mycket arbete på gården. Men det är det roligaste jag någonsin har gjort och varit med om. Jag lärde mig otroligt mycket och jag fick en inblick i hur det fungerar i filmbranschen. Jag blev starkare och tuffare av kursen och den har fått mig att fortsätta satsa och vara seriös med det jag vill jobba med.

2013-08-04 17.55.48Jag måste också tillägga att jag har fått många nya fantastiska vänner. Vi var en grupp med blandad erfarenhet och ålder och jag upplevde att vi alla kom varandra nära under en veckas tid. Vi hade roligt längs hela vägen och vi pushade varandra. Jag har lärt mig otroligt mycket av mina kurskamrater. De lyckades inspirera mig med olika egenskaper som alla är fantastiska.

Jag vill tacka Hans och Jonas för en otroligt lärorik kurs och för att jag fick den här chansen. Jag beundrar arbetet de har lagt ner på den här kursen som blev så lyckad. Jag är tacksam över de verktyg de har gett mig som jag kommer att ha stor nytta av i framtiden.

Jag vill också tacka alla gästlärare för oerhört god inspiration; Chatarina Larsson, Maria Bolme och Sara Larsson.

Jag vill rekommendera den här kursen till alla som vill sätta sig in i branschen, oavsett tidigare erfarenhet. Den passar alla som verkligen vill utvecklas och lyckas.

Mitt mål med att gå den här kursen var bl.a. att utvecklas personligen. Jag känner att jag har utvecklats och växt ännu lite mer som människa tack vare kursen!

Filmvecka i Vårdinge

Photo 2013-08-09 07 44 03

För nästan exakt ett år sedan påbörjade jag och Hans två nya projekt. Det ena och drivande var en utbildning i filmskådespeleri. Vi förde flera långa samtal gällande utbildning för skådespelare i filmskådespeleri och insåg ganska snabbt att något saknades i Sverige. Vi beslöt oss helt enkelt för att starta en egen utbildning i filmskådespeleri, vilket visade sig vara ett klokt beslut. Första kursen vi hade blev oerhört uppskattad och vi började genast planera för en intensivkurs till sommaren…

Vi valde att ha sommarens kurs i underbara Vårdinge utanför Gnesta.

Photo 2013-08-09 07 44 03Kursen blev minst sagt intensiv och var fullspäckad med teori, praktik och många skratt.

Deltagarna var utvalda för att gruppen skulle bli så dynamisk som möjligt. Åldern var mellan 18 och 49 år och deras erfarenhet skiftade vilket var oerhört berikande. Eftersom skådespeleri handlar om livet så lär vi av varandra hela tiden, och den yngre och till synes oerfarne kan öppna oanade dörrar hos den äldre och erfarne skådespelaren.

 

2013-08-07 18.24.23Under veckan fick vi även besök av ett par gästlärare. En av dem var Chatarina Larsson, enligt mig en av Sveriges bästa skådespelare. Första gången jag träffade Chatarina var på Teaterhögskolan i Stockholm för 20 år sedan. Hennes far Egon Larsson träffade jag dock redan som barn, men då genom TV-rutan. Maria Bolme som var en uppskattad gästlärare vid förra kursen var med även under sommaren och förde samtal om allt från Casting till inspelning.

Många bilder dyker upp i mitt huvud när jag ska summera veckan på Vårdinge: Den biodynamiska lunchen, min försiktighet och rädsla för ormar, Sara Larssons populära lektion i stunt, gårdsbutikens äppelmust, Andreas Engströms underbara grillning, jag och Tobias Nirs gemensamma musikintresse och Hans relation till områdets fästingar. Sedan är jag oerhört imponerad över deltagarnas vilja, målmedvetenhet och entusiasm. Jag är övertygad om att flera av dem kommer att låta höra tala om sig framöver.

Jag tror att en av de berikande sakerna i undervisningen är att jag och Hans kompletterar varandra i regi och skådespeleri. Vi är ständigt lyhörda och respekterar varandras åsikter och vill ge adepterna så många redskap som möjligt. Nu har vi gjort två kurser och jag är övertygad om att det blir fler.

Det andra projektet vi påbörjade för ett år sedan är det ni tar del av nu. Nämligen bloggen….

Sommarens kurs i filmskådespeleri

Vårdinge

Det blir inte så många rader den här gången. Vill bara skriva nåt om vår kurs i filmskådespeleri. Vi höll den på natursköna Vårdinge folkhögskola utanför Stockholm. När alla eleverna i folkhögskolan hade åkt hem för sommaren (förutom trädgårdslinjen) så tog vi över deras stora hus och höll vår kurs. Det var en intensiv vecka med gästföreläsare, stunt, träning bakom och framför kameran, teori, övningar och mycket, mycket filmning. Nu håller vi på att klippa ihop materialet för vårt sista kurstillfälle om en vecka.

Jag är väldigt tacksam över att ha fått vara lärare för den här talangfulla gruppen skådespelare som aldrig upphörde att överraska. Och jag är väldigt tacksam över att få jobba ihop med min lärarkollega Jonas Larsson, våra hjälplärare Sara Larsson och Tobias Nirs, våra gästföreläsare Maria Bolme och Chatarina Larsson. Och jag är speciellt glad över att Sara Jussi och Andreas Engström också kunde komma ut och hjälpa till och skapa en magisk vecka med oss som jag gärna gör om nästa sommar.

Elev om Cinemantrix kurs i filmskådespeleri

Vincent intro med Hans

Emelie BeckiusVi har haft många fantastiska deltagare i vår kurs i filmskådespeleri. Här är vad en av dem, Emelie Beckius, skrivit om kursen på sin blogg:

“Nu har vi vart igång med kursen i ca 2 veckor. Jag som inte har gått någon kurs i filmskådespeleri innan tycker att Hans och Jonas gör ett fantastiskt jobb. Det är inspirerande att lära sig av personer som har så lång och framgångsrik erfarenhet i branschen. 
Dels att kunna blanda undervisning för både erfarna skådespelare och nybörjare som mig. Där man får möjligheten att utvecklas i sin egna takt…”

Läs mer på Emelies blogg.

Vi sticker från stan

vårdingevy
Vincent intro med Hans

Hans Montelius filmar Vincent Saldell, en av deltagarna i våren kurs i filmskådespeleri.

Vårens kurs i filmskådespeleri är till ända och förberedelserna inför sommarens intensivkurs i Vårdinge är i full gång.

Kursen var en lyckad erfarenhet och vi har märkt att den fyller ett tomrum inom skådespelarutbildningen i Sverige. Trots att flera av deltagarna hade gått andra kurser i filmskådespeleri ansåg de vår kurs som oerhört berikande, vilket gör mig stolt och glad. Deltagarna blev en positiv bekantskap med deras energi, entusiasm och lyhördhet. Jag är övertygad om att vi kommer att mötas igen i film- och teaterbranschen. Vi kan även konstatera att det blev en bra balans mellan teori, praktik och gästföreläsare.

Det var härligt när vi tittade på resultatet av det vi filmat och såg skådespelarnas positiva utveckling, att du exempelvis i en roll kan bli större om du visar mindre.

Sara Jussi - scen 1

Sara Jussi i en scen

Jag ser med glädje fram emot sommarens kurs, och är övertygad om att den kommer att bli stimulerande, rolig och lärorik för både oss ledare och deltagare. Det kommer att bli en intensiv vecka med film men kanske även möjlighet till en stunds kontemplation i den vackra naturen.

Varje gång jag regisserar en teaterföreställning försöker jag att i största mån lägga några dagar av repetitionen långt ifrån stadens stressande krav och lockelser. Hur det än är så händer något i arbetsprocessen när inga barn ska lämnas och hämtas på dagis, inga bussar ska passas och inga andra yttre krav som får oss att önska vårt dygn hade flera timmar.

När vi gjorde långfilmen ”Syner” bosatte vi oss i ett stort ödsligt hus på landet. Omvärlden försvann och man kunde på ett stimulerande sätt närma sig sin roll, och teamet blev starkt sammansvetsat. Jag kan således rekommendera alla teater- och filmmakare att göra detsamma. Själv kommer jag i sommar tillsammans med Hans leda vår kurs i filmskådespeleri en vecka i Vårdinge.

vårdingevy

Vy över Vårdinge, där vi kommer att hålla sommarens kurs i filmskådespeleri

 

Fredrik Hiller på vår Filmskådespelerikurs

Fredrik_Hiller_06_555477d

I tisdags besökte Fredrik Hiller den kurs som vi håller i filmskådespeleri. Fredrik är skådespelare och regissör och har bl.a. arbetat med Robert Zemeckis.

Här är lite videoklipp från vår diskussion med honom.

 

Även Shakespeare kunde filmskådespeleri

Shakespeare crop

” Å, det skär mig i hjärtat att höra en bullerbasius med stor peruk men utan hjärna slita en lidelse i stycken, ja i trasor, för att spräcka örhinnorna på publiken, som i regel inte kan uppskatta annat än obegripliga pantomimer och oväsen…. Och håll alltid i minnet att ni inte överskrider en naturlig måtta; ty varje överdrift strider mot skådespelarkonstens syften, som ända från början varit alltjämt är att hålla upp liksom en spegel för naturen.”

(Hamlets tal till skådespelarna.)

Ja, Shakespeares ord kan verkligen appliceras till dagens filmkonst. Hamlets tal ligger verkligen före sin tid.

Det som fascinerar mig med filmskådespeleri kontra den traditionella teatern är den omedelbara närvaron som finns i film, och att inte sträva efter att ”prestera”. Vi skådespelare har en förmåga att omedvetet använda magstödet, tydligt kroppspråk och en välutvecklad plastik för att nå vår publik. När det gäller film handlar det om närvaro, känna sig bekväm med kameran och verkligen vara äkta. En oerfaren skådespelare kan faktiskt ha lättare i en filminspelning än en etablerad skådespelare, som kanske använder sig av diverse metoder och obskyra tekniker.

Jag vill hävda att min gamla mentor Lars Engström hade rätt då han sa att alla kan bli skådespelare, det handlar bara om att ta bort hindren som gör att du inte kan vara äkta. Man lägger inte till, man tar bort. Det önskvärda är att våga vara lyhörd och öppen inför varje tagning. Som regissör har jag vid flera tillfällen förundrats över att sökande vid en audition allt för många gånger förevisat istället för att ”vara där”.

Det är alltid en fördel att vara noga förberedd inför en inspelning. Men vi vet samtidigt att 90 % av vårt själsliv sker undermedvetet, vilket gör att det vilar ett stort ansvar på en skådespelare att balansera mellan liv och spel. Detta är något som vi arbetar vidare kring, och ger verktyg till, under kurserna.

Nu när jag och Hans inlett vår kurs i filmskådespeleri har efterfrågan för kommande kurser blivit överraskande stor. Närmast efter den kurs vi nu håller i Stockholm väntar en intensivkurs i sommar. Var och när är ännu inte bestämt, men har ni tips eller önskemål på kursgårdar i Sverige så hör gärna av er till mig eller Hans.

Vi ses, kanske på en kursgård någonstans i Sverige….

Nu har kursen börjat

Vincent intro med Hans

I tisdags startade vi vår kurs i filmskådespeleri med 14 entusiastiska och talangfulla kursdeltagare. Jonas och jag har jobbat dag och natt med att försöka hitta den rätta balansen i kursen av teori, övningar och filmning, både framför och bakom kameran.

Och det är enkelt att glömma bort tiden när man har roligt! Det är verkligen sant att man får så mycket tillbaka när man undervisar. Det kände jag redan första gången jag höll i kurs vid University of Illinois i USA. Den gången undervisade jag i Svenska. Det är fascinerande att märka hur man själv växer när eleverna växer och att man får tillbaka mer energi, kraft och inspiration än vad man ger.

Och sedan i tisdags har vi fått tillbaka så mycket! Hjärnan går på högvarv. Idéer föds, lösningar hittas och nya planer kläcks.

Och det här är bara början. Vi har flera veckor kvar och vi ser speciellt fram emot de spännande gästföreläsare som kommer att tillföra ytterligare en dimension till kursen.

Två dagar kvar

HansochJonas_CU

Sommaren 2012 tillbringade jag och min hund Plura ett flertal dagar ensamma i min och Anettes stuga i Värmland. Dagarna ägnade vi till att besöka svampskogen, ta roddturer på Klarälven och göra egen saft av svarta vinbär, hallon och rabarber. På kvällarna blev det långa samtal på telefon med Hans. Vi konstaterade att något fattades i utbildningen av skådespelare när det gäller filmskådespeleri. Att arbeta med film kontra teater är helt olika och många svenska skådespelare saknar dessvärre kunskap och möjlighet att utforska skillnaden.

Under våra samtal föddes idén till en kurs i filmskådespeleri. En kurs där skådespelaren ska känna trygghet inför en kamera, inse skillnad mellan närvaro och berättande samt få kunskap i arbetet bakom kameran och inse dess betydelse i slutproduktionen. Nu efter ett antal månader är kursen snart ett faktum. Otaliga timmar med förberedelser ligger bakom och mottot att inte lämna något åt slumpen har varit en ledstjärna. Det paradoxala är att vi inte vill låsa oss i någon fast form utan vara öppna och flexibla inför gruppen och kursens bästa.

Ganska snart diskuterade jag och Hans gästföreläsare som skulle komplettera vår målsättning, och vi fann och fick dem vi ville. Maria Bolme som jag lärde känna för många år sedan, hon har varit rollsättare till en mängd långfilmer och är även verksam som regissör. Fredrik Hiller som jag var studiekamrat med i en teaterutbildning och som jag även gjort diverse teaterprojekt med (mer om det i en senare blogg). Han har på ett intressant sätt gått sin egen väg och har mycket att förmedla som långfilmsregissör och manusförfattare. I kursen tar vi även upp det faktum att skådespelare kan göra många av sina egna stunt själva, därför får kursen besök av Johan Ranner från Svenska Stuntgruppen. Ranner är en god vän som jag lärde känna då jag regisserade honom på Södra Teatern för 12 år sedan (mer om det i en senare blogg). Vi har även engagerat Regina Lund som vi filmade med i ”Mammas pojke” (mer om det i en senare blogg). Regina är en oerhört lyhörd och snabb skådespelare som kan konsten med snabba tagningar som exempelvis sker vid tv-inspelningar. När en Hollywoodproducent i förra veckan tackade ja till att medverka som gästföreläsare kände vi att vi lyckats täcka in allt som bör ingå i en kurs för filmskådespelare.

Jag ser verkligen fram emot kursstarten på tisdag! Välkomna!

Dina hinder är din styrka!

strindberg

När fysiska eller psykiska hinder har drabbat mig inför en föreställning försöker jag att se det som en tillgång snarare än ett problem. Det är lätt att bli blockerad vid rädsla för misslyckande, man spänner sig, självförtroendet sjunker och scenskräcken kan få vem som helst att omvärdera sitt yrkesval. Men när jag började se hindren som en tillgång blev den oförutsedda händelsen en berikande tillgång och utmaning.

Varje intressant rolltolkning bör ha ett tydligt motstånd att jobba med. En inre och en yttre konflikt som gör det intressant för åskådaren, men även lättare för aktören, då den får ett tydligt mål, riktning och drivkraft. När sedan personliga omständigheter drabbar en kan man med fördel ta in dessa hinder och använda sig av motståndet till en tydlig riktning. Vad som även händer är att man som skådespelare upptäcker sidor hos rollen som tidigare varit okända.

Även Jean i ”Fröken Julie” skulle mycket väl kunna drabbas av att hälsenan går av och måste hoppa runt på kryckor. Detta drabbade mig när jag skulle göra Jean på Teaterbiennalen i Umeå 2005. Ställa in eller spela? Jag valde det senare. Gamla 1800-tals kryckor införskaffades och jag fann styrkan och kraften i dessa. Jag blev tyngre i mitt spel och när jag skulle böja mig ner för att kyssa frökens sko blev statuskampen tydligare och min drivkraft att nå toppen än intensivare.

När jag arbetade med ”Cartier Bresons landskap” på Aliasteatern 2004 drabbades jag av en långvarig hosta och heshet. Fick medicin men hostan satt kvar i flera veckor. Att hosta regelbundet på scen är inte kul. Man försöker hålla emot – När kan jag hosta? Vill inte hosta i min medspelares repliker och när, i mina, kan jag släppa den oerhört krampaktiga hostan som vill ut? Trots min, de övriga skådespelarnas och regissören Bernardo Llorens oro, blev det så kallade hindret en tillgång. Jag var extremt fokuserad på min uppgift. Publiken såg att jag var oerhört angelägen och sårbar. Vad de inte visste var att mitt fokus låg på att inte hosta. Jag började så smått att trivas med min åkomma, den gjorde mig koncentrerad och rollen landade i mitt omedvetna på ett sätt man inte kan räkna ut i det teoretiska eller fullt friska fysiska arbetet.

Mina teorier om att dina hinder är din styrka går även att applicera på det vardagliga livet. Men det är en annan historia….

Läs andra inlägg i Hans & Jonas blogg.

Öppet hus för kurs i filmskådespeleri

oppethuset064_0

Här är lite bilder från vårt öppna hus förra veckan där vi presenterade vår nya kurs i filmskådespeleri. Det var jätteroligt att det var så många som kom. Det var proffs och amatörer i alla åldrar och det visar att behovet för den här typen av kurs är stort.

 

I kursen, som börjar i januari, kommer vi att arbeta mycket med övningar för att deltagarna ska känna sig trygga och säkra framför kameran. Det handlar också mycket om att inte spela, utan att vara. I film är det viktigt att man är naturlig, varje liten antydan till att man spelar en roll plockas snabbt upp av kameran.

Efter det öppna huset öppnade vi ansökningarna till kursen. Och nu, efter bara några dagar, så är kursen full. Man kan dock fortfarande skriva upp sig på väntelista. Och sedan kommer vi naturligtvis att hålla fler kurser under året.

Här kan ni läsa mer om kursen.

Varför vi håller kurs i filmskådespeleri.

Hans och Jonas blogg

Varför kurs i filmskådespeleri?

Alexandra Chalupa har vunnit sju priser för sin roll i Leka med dockor

Alexandra Chalupa har vunnit sju priser för sin roll i Leka med dockor

I januari kommer Jonas Larsson och jag att hålla vår filmskådespelarkurs.

Jonas och jag har arbetat ihop i många produktioner och han har erfarenhet både som skådespelare, pedagog och regissör.

Jag har haft förmånen att arbeta med många fantastiska filmskådespelare som också har vunnit många priser för sina insatser i våra filmer.

Jag kommer från en skådespelarfamilj. Min pappa var skådespelare på Norrbottensteatern och gjorde också en del film och TV. Men teaterscenen var där han spenderade mest tid. Och så är det för de flesta skådisar i Sverige.

Men det är en helt annat sak att stå på Dramatens Stora Scen och nå ut till tredje balkong än att ha en kamera trettio centimeter från näsan.

Filmskådespeleri handlar inte om att spela, det handlar om att vara.

Ben Kingsley sa “I’m very in love with the fact that the camera is revolted by acting and loves behaviour.”

Varenda liten ryckning och blinkning syns.

Filmskådespeleri är också mer demokratiskt än teaterskådespeleri. Det går att kliva framför en kamera utan särskilt mycket träning och göra ett lysande prestation. Det är betydligt svårare om man ska stå på Stora Scen.

Det innebär inte att man inte behöver träning, utbildning och verktyg för att lysa på den vita duken. Vi tror dock att det inte är samma träning som för teaterskådespelare. Och det är bland annat därför vi har startat den här filmskådespelareutbildningen.